Ambassade en Consulaten van België in China
Home Diensten Diensten voor Belgen Aanvraag voor een gewoon paspoort

Aanvraag voor een gewoon paspoort

 

Enkel landgenoten die officieel ingeschreven zijn bij één van onze consulaire posten (Beijing, Shanghai of Guangzhou) kunnen een aanvraag indienen voor een gewoon (biometrisch) paspoort. Landgenoten die ingeschreven zijn bij een andere consulaire post in het buitenland hebben ook de mogelijkheid om een nieuw gewoon paspoort aan te vragen, maar hun aanvraag moet goedgekeurd worden door de consulaire post waar zij ingeschreven zijn. Belgen die nergens ingeschreven zijn of die ingeschreven zijn in een gemeente in België kunnen geen gewoon paspoort aanvragen bij een consulaire post in het buitenland. Zij kunnen enkel een tijdelijk paspoort aanvragen (zie Verlies of diefstal van paspoort | België in China (belgium.be)).

Het gewone paspoort heeft een geldigheidsduur van 7 jaar voor volwassenen en 5 jaar voor minderjarigen. In principe duurt het ongeveer 6 weken voor het paspoort toekomt op de Ambassade. Gelieve hier rekening mee te houden in uw planning.

De aanvraag voor een nieuw paspoort kan ingediend worden tijdens de kantooruren. Opgelet: in Beijing kan dit enkel op afspraak. In Shanghai en Guangzhou is een afspraak niet vereist. Vanaf de leeftijd van 6 jaar is persoonlijke verschijning verplicht om een paspoort aan te vragen.

Sinds 7 februari 2022 is het model van het Belgische paspoort gewijzigd. U kan er hier meer informatie over vinden.  

Volgende zaken zijn vereist om een nieuw paspoort aan te vragen:

 • Volledig ingevuld en ondertekend aanvraagformulier.
  Voor minderjarigen moet het formulier door beide ouders ondertekend worden.
  • Aanvraagformulier voor volwassenen en kinderen ouder dan 6 jaar
  •   Aanvraagformulier voor kinderen jonger dan 6 jaar                           

 • Eén recente pasfoto
   
 • Betaling van de kosten voor het paspoort 
   
 • Indien van toepassing, bewijs van adreswijziging
 • Het huidige paspoort – dit zal geannuleerd worden op het moment van afgifte van het nieuwe paspoort

Gelieve er rekening mee te houden dat in geval van twijfel over uw identiteit of nationaliteit, bijkomende documenten gevraagd kunnen worden en dat uw aanvraag mogelijk vertraging kan oplopen als gevolg.